Как да се предпазим от ужасните вируси , които ни дебнат целогодишно

 

Ежедневно чуваме за новопоявил се щам на грип, нов вирус, нова зараза без значение кое време на годината е . Отново е налице поредния болничен или отсъстващ от работа колега. Поредно позвъняване от училище или детската градина , че някой от наследниците ни е с температура и трябва да го приберем незабавно в къщи. Зарязваме всичко и се отправяме към учебното заведение ,с нестихващи мисли за недовършени проекти , отложени срещи , неосъществени сделки .

Включваме телевизора , а от там реклами на лекарства срещу грипа ни заливат ежеминутно .

Чудим се какво да правим , как да спасим себе си и семейството си от неканения гост . Какви мерки да вземем , за да не провалим лятната си почивка или зимната си ваканция, как да предотвратим тези неприятни мускулни болки и висока температура , съпътстващи поредния грипен вирус .

 

С няколко думи ще се опитаме да внесем малко надежда и позитивизъм , с които ние от хотел –бистро Янис, с. Лозенец успяваме да се преборим с коварния грип. Без много усилия и лекарства, само с няколко натурални и пресни храни иподправки , можем да помогнем на организма си да устои на тежкото изпитание

 

Див копър

Лятото можете да откриете див копър или както се нарича още,резене в най-близкия зеленчуков магазин или на пазара. Със сигурност ще го откриете и в най- близкото село. Използвайте семената или сушените листа за чай през зимата или като правим ние в бистро Янис, се стабдяваме от Странджа планина или по-специално от Странджанските села -Велика,Бръшлян, Българи, Кости . С него през лятото  подправяме таратора, млечната салата , нашето Дзадзики и различните видове крем супи , печени или варени картофи,свежи салати.

 

Анасон

Анасона освен под формата на семена ,от които може да приготвите отвара под формата на чай /основно зимните месеци/ , през лятото можете да консумирате и под формата на разхлаждаща алкохолна напитка . Вбистро „Янис“ ние предлагаме няколко вида анасонови напитки Узо, Мастика ,Перно, Рикар .

 

Узо-то (на гръцки: Oύζο), обаче, ни е любимо. Пиейки тази чудодейна алкохолна напитка, ние си осигуряваме стомаси устойчиви на стомашно-чревни вируси и добро настроение в бистро „Янис“. 

Допада ни да пийваме , но без да прекаляваме ,Ouzo Plomari  в любимите ни нощни заведения като  Summer Mood , By The Way, Пиано бар Camino, а понякога и в Барче- то .Със сигурност узо ще отриете и в Hacienda Beach.

Традиционната гръцка анасонова спиртна напитка се консумира не охладена, разредена с малко вода и лед . Обикновено се консумира , като аперитив към Гръцката салата, Дзадзики, риба и морски дарове / октопод, миди , калмари, скариди и др./ и т.н .

Узото може да се пие чисто , смесено с вода или придружавано от традиционното айрянче .

 

  Мента–въпреки , че е алкохолна напитка , ментата е с доказани лечебни качества. Основната съставка тук е ментата. Тя придава приятния вкус на тази напитката. Когато е приготвена от растението мента е истинска експлозия от аромат, вкус и ползи за организма. Ментата се използва като превенция при стомашно-чревни неразположения , настинка и кашлица, до вирусни инфекции и проблеми с жлъчния мехур. Освен че, може да се използва като лек, тя е и чудесно средство за освежаване на дъха.

Смесена с обикновена сода или Спрайт , добавяйки парченце лимон , получавате една истински освежаваща и разхлаждаща напитка за летните месеци.

Цитрусови плодове

Доказани източници на витамин C. Цитрусовите плодове служат като бариера за организма от грип и настинки. Не се колебайте, да се зареждате с необходимото количество витамин С , като поне всяка сутрин си поръчвате фреш от цитруси от нашия бар– киви, портокал, лимон, грейпфрут и какво ли още не. Комбинирайте различни видове плодове и добавете лъжичка мед. Истински враг на вирусните епидемии.

 

  Джинджифил 

Един доказан борец срещу грип и настинка – джинджифилът. Добре е да консумирате джинджифил като добавка към чая, настърган в комбинация с мед и лимон, добавен пресен или на прах в различни супи и ястия. Добавете джинджифил във Вашия фреш .Ще получите здравословна напитка с запомнящ се аромат .

  Люти чушки 

 

Във всякакви форми, различни сортове , пресни или термично обработени, сушени или мариновани, лютите чушки пречистват организма от всички микроорганизми, бактерии и вируси . Консумирайки люти чушки вие успявате да ограничите инфекциозните процеси в организма си.

Обичате ли ги? Е, добавете към менюто си в къщи и през летните и зимните почивни дни , порция люти чушки . Тук в „Янис“ ние ги предлагаме пресни или мариновани , леко запечени ,подправени по наша рецепта , а за разкош сме добавили моркови и български чесън от нашата градина.